úterý 11. ledna 2011

Dashboard prompt pro opakovaný výběr sloupce dimenzionální tabulky

Při vytváření dahsboard promptu není úplně snadné do promptu dostat víckrát jednu dimenzi (např. – časový údaj Měsíc od a Měsíc do). Při opakovaném zadání stejného sloupce je požadavek ignorován.

Celkem schůdným řešením je vybrat slouopec pouze jednou a použít relaci „mezi“


Což vede k výsledku

Někdy však přece jenom potřebujeme, aby v promptu vystupovala jedna dimenze vícekrát než jednou – viz příklad:

Pak narazíme na problém, že při vytváření promptu není možné zadat víckrát stejný sloupec dimenze (v našem příkladě měsíc) víckrát.

Abychom to obešli, je třeba využít toho, že při tvorbě promptu se ve skutečnosti nekontroluje samotný sloupec, ale pouze jeho název. Stačí si tedy v prezentační vrstvě repository vytvořit k dotyčnému sloupci nějaký alias například ke sloupci „měsíc“ alias „mesic“. Potom při výběru do promptu


použijeme volbu funkce a jako výraz funkce zapíšeme namísto původního jména sloupce jeho alias

V našem případě tedy použijeme Time.“Mesic“, namísto původního Time.“Měsíc“. Nyní již je možno bez problému zadat do promptu stejný sloupec opakovaně – a to buď pod původním jménem nebo pod dalším aliasem.



Jiří Doubravský (Pike Electronic)

1 komentář:

Michal Novy řekl(a)...

Jeste existuje jeden zpusob, jak opakovane vyuzit urcity sloupec z prezentacni vrstvy - pouzit CASE WHEN.
Po pridani sloupce upravime formuli z puvodniho "Time.Mesic" na "CASE WHEN 0=0 THEN Time.Mesic END". Pak pridame znovu stejny sloupec a upravime na "CASE WHEN 1=1 THEN Time.Mesic END".
Timto zpusobem je mozne pokracovat donekonecna.