pondělí 10. května 2010

Oracle GoldenGate – Instalace

Instalaci a konfiguraci popisuji pro Oracle GoldenGate 10.4.0.x na MS Windows s Oracle Database 10g jako zdrojem i cílem (přesný postup instalace i pro ostatní verze, db platformy a OS viz. dodávaná dokumentace).

Úplný úvod do Oracle GoldenGate najdete v předchozím článku.


Download

Oracle GoldenGate pro Oracle Database 10g na Linuxu, Windows a Solarisu lze získat z OTN, pro ostatní verze, db platformy a OS z Oracle eDelivery.



Nastavení prostředí a splnění nutných požadavků

Přesný popis požadavků najdete v dokumentaci Oracle® GoldenGate Oracle Installation and Setup Guide Version 10.4.

DB klient
OGG vyžaduje, aby na Serveru existovala plná verze Oracle klienta nebo databáze (OGG potřebuje přístup k Oracle XDK a proto nelze použít Oracle Instant Client).

DB uživatelé a práva
OGG vyžaduje, aby ve zdrojové a cílové databázi existoval uživatel s následujícím oprávněním:


Zapnutí Supplemental Logging pro zdrojovou Oracle DB
Pro správné zachytávání aktualizací na primárních klíčích a „chained rows“ je potřeba na zdrojové databázi zapnout Supplemental Logging.

Spusťte SQL*Plus jako uživatel s ALTER SYSTEM oprávněním a napište:
ALTER DATABASE ADD SUPPLEMENTAL LOG DATA;
ALTER SYSTEM SWITCH LOGFILE;


Pro ověření napište (dotaz by měl vrátit YES nebo IMPLICIT):
SELECT SUPPLEMENTAL_LOG_DATA_MIN FROM V$DATABASE;

Nastavení proměnných Windows
Ve Windows nastavte proměnné prostředí ORACLE_HOME a ORACLE_SID, které ukazují na Vaši Oracle databázi a instanci. OGG proces je používá při připojování k databázi.


Microsoft Visual C++ 2005 SP1 Redistributable Package
Ověřte, že máte nainstalován Microsoft Visual C ++ 2005 SP1 Redistributable Package, lze stáhnout zde.


Instalace
Oracle GoldenGate podobně jako Oracle Data Integrator není potřeba instalovat. Stačí stáhnout SW (Oracle GoldenGate V10.4.0.x for Oracle 10g on Windows 2000, XP, and 2003.zip ) a rozbalit jej do adresáře (po rozbalení bude mít cca 20 MB), který nesmí obsahovat MEZERY! (např. D:\Oracle\product\OGG).

Poznámka: Oracle GoldenGate (OGG) je potřeba nasadit na všechny zdrojové i cílové servery (v případě, že stejně jako já budete OGG pouze testovat, tak Vám stačí jedna DB, která bude zdrojem i cílem, tzn. OGG rozbalíte pouze jedenkrát).


Založení potřebných adresářových struktur pro OGG
Veškeré parametry, logy, skripty, přenášená data a další pomocné soubory jsou umístěny v adresářové struktuře root adresáře OGG.

Z OGG adresáře spusťte program ggsci.exe (Oracle GoldenGate Command Interpreter – příkazová řádka, ve které se s OGG provádí skoro vše, příkaz HELP Vám zobrazí dostupné příkazy) a v něm napište:
create subdirs
exit



Výsledkem je založení adresářové struktury v rootu OGG adresáře:



OGG Manager
OGG Manager lze startovat pomocí programu ggsci.exe a příkazu START MGR.


Před samotným startem je potřeba vytvořit parametrický soubor (mgr.prm) pro OGG Manager pomocí příkazu EDIT PARAM MGR (nebo ručně prostředky OS – všechny OGG procesy se konfigurují pomocí ASCII souborů).


Pro začátek soubor mgr.prm může být prázdný, OGG Manager při startu použije defaultní hodnoty, např. číslo portu bude 7809. OGG Manager loguje do souboru ggserr.log.


OGG Manager jako Windows Service
Na MS Windows je potřeba OGG Manager nainstalovat jako Windows Service, který poběží na pozadí a bude generovat události do Windows Event Logu.

Z OGG adresáře spusťte:
install addservice addevents

Výsledkem bude založení služby GGSMGR ve Windows:



Příště konfigurace OGG prostředí, procesů a start replikace.



Erik Eckhardt

Žádné komentáře: