pondělí 16. června 2008

Oracle BI Metadata repository – VII. Nasazení do provozu

V článku "Oracle BI Metadata repository – VI. Nastavení časové dimenze a tvorba ukazatelů pro časové porovnávání" je popsán "step-by-step" postup jak se v Business modelu nastaví časová dimenze, a jak se vytvoří ukazatele pro časové porovnávaní typu "období"Ago a "období"ToDate.

Cílem dnešního a zároveň posledního článku v sérii o základech budování BI Metadata repository (pro OBI EE / OBI SE One) je ukázat "step-by-step" postup, jak vše výše/dříve uvedené dát do provozu, a tím zpřístupnit koncovým uživatelům pro reporting a analýzy.

Výsledné BI Metadata repository zpřístupněné uživatelům pro reporting a analýzy


1. BI Metadata repository uložte a nechte zkontrolovat konzistenci (Chybové zprávy typu Warning můžete ignorovat)


2. Zavřete Oracle BI Administration Tool

3. Zastavte službu Oracle BI Server (v případě, že běží)


4. Nastavte nově vytvořené BI Metadata repository „EECDWH.rpd“ jako „defaultní“ repository, které se bude startovat při spuštění Oracle BI Serveru.
  • a/ otevřete soubor "BI_HOME"\server\Config\NQSConfig.INI

  • b/ do sekce [ REPOSITORY ] vložte řádek: Star = EECDWH.rpd, DEFAULT;

  • c/ ostatní repository (řádky Star=) zakomentujte pomocí #

5. Nastartujte službu Oracle BI Server
Poznámka: Jestliže vyměníte celé repository nebo jste ve stávajícím provedli
(offline) změny v Prezentační vrstvě, vyplatí se po startu BI Serveru restartovat i BI Presentation Server. V případě, že tak neuděláte, pak musíte manuálně "Znovu načíst soubory a metadata" (Menu Správa služeb Oracle BI Presentation Services) a promazat Cache internetového prohlížeče (Ctrl+F5) - jinak se může stát, že neuvidíte provedené změny.


6. Spusťte webový prohlížeč s adresou Oracle BI (http://localhost:9704/analytics) a zalogujte se


7. Vyberte BI Answers > Cílová oblast „Prodeje“ ...


... a na základě zpřístupněných BI metadat vyzkoušejte jejich funkcionalitu - jako je drilování po hierarchii, výpočet zisku, pořadí, level-based ukazatele, poměrové ukazatele a ukazatele zobrazující minulost



Více návodů k OBI EE / OBI SE One naleznete v sekcích OBI EE FAQ a OBI SE ONE - FAQ. Kompletní přehled všech článků seřazený dle kategorií najdete zde.

Erik Eckhardt.

Žádné komentáře: