čtvrtek 15. května 2008

Použití obrázkových informací k indikaci úplnosti/neúplnosti vstupních dat

Při práci na projektu jsme se setkali s problém, že zákazník zpracovává data z více datových zdrojů, od různých dodavatelů a ne vždy je schopen data zajistit v úplnosti a v daném termínu.

Protože se zdálo poněkud obtížným komunikovat o tomto problému jinak než formou grafického zobrazení, pokusili jsme se vytvořit nějakou vhodnou formu.

Samotné řešení je postaveno na view, které vybírá jednotlivé měsíce z časové dimanze a na základě faktové tabulky obsahující data od dodavatelů testuje, zdali v určitém měsíc jsou data od konkrétního dodavatele k dispozici.

V případě, že nejsou data k dipozici všechna, zobrazí se na dashboardu podmíněná informace o tomto nepříznivém stavu spolu s odkazem na stránku, kde jsou podrobnější údaje. Pak již jen zbývalo vytvořit jednoduché a přehledné grafické zobrazení stavu dat, až jsme dospěli ke kontingenční tabulce, s podmíněně formátovaným sloupcem měr – kdy je stav „data k dispozici“ indikován zeleným pozadím a stav „data nejsou k dispozici“ je indikován červeným podbarvením a značkou „alert“. Podotýkám, že autorem tohoto grafického řešení nejsem já, ale můj kolega Vojtěch Šíp.


Jak je zřejmé, použití kontigenční tabulky pro zobrazení je výhodné také proto, protože umožňuje listovat mezi jednotlivými roky.


Příspěvek vytvořil a zaslal Jiří Doubravský - BI/DW konzultant společnosti PIKE Electronic. Díky! (Prezentováno na 1. Oracle Czech BI/DW Experts Bootcampu v sekci Úlohy, které jsem vyřešil a chci se o ně podělit s ostatními).

Žádné komentáře: