pondělí 26. května 2008

Oracle BI Metadata repository – IV. Tvorba vlastních ukazatelů

V článku "Oracle BI Metadata repository – III. Tvorba Prezentační vrstvy (Presentation layer)" je popsán "step-by-step" postup jak na základě Business modelu vybudovat Prezentační vrstvu ke které budou přistupovat uživatelé Analytického systému.

Cílem tohoto článku je ukázat "step-by-step" postup jak lze v Business modelu vytvářet vlastní výpočty a jak je poté zpřístupnit koncovým uživatelům.

Výsledná Prezentační vrstva a Business model doplněn o vlastní výpočty


Poznámka:
Výpočty je možné vytvářet dvěma způsoby, a to:
  1. na základě již existujících logických sloupců (popis v tomto článku)
  2. na základě fyzických sloupců, více viz. zde
Oběma způsoby můžete sestavovat libovolné ukazatele a jejich kombinace s využitím funkcí BI Serveru nebo zdrojové databáze. Samotný BI Server obsahuje knihovnu různých agregačních, textových, matematických, konverzních a jiných funkcí (přesný seznam viz. Kapitola SQL Reference zde), které jsou před vykonáním dotazu přepisovány do specifických funkcí zdrojové databáze. V případě, že chcete napřímo využívat určité funkce zdrojové databáze, pak k tomuto účelu BI Server nabízí tři funkce s názvem Evaluate (popis viz. zde).


A/ Tvorba zisku
1. Vyberte faktovou tabulku „F_PRODEJ$“ > pravé tlačítko myši > New Object > Logical Column ...


2. Pojmenujte ukazatel > označte „Use existing logical columns as the source“ > a v Expression Builderu vytvořte výpočet



B/ Tvorba pořadí výnosů a nákladů

1. Ukazatele „Pořadí výnosů“ (VYNOS_PORADI) a „Pořadí nákladů“ (NAKLAD_PORADI) vytvoříte stejným způsobem jako ukazatel Zisk, pouze místo „odečtu dvou ukazatelů“ použijte analytickou funkci RANK()



2. Přesuňte a přejmenujte nové ukazatele do Prezentační vrstvy

Poznámka: Všimněte si, že pro nově definované ukazatele se nemusela nastavovat (dokonce ani nejde nastavit) agregační funkce. Důvod je ten, že se využívá přednastavených agregačních funkcí logických ukazatelů ze kterých je daný ukazatel tvořen. Např. ukazatel Zisk je tvořen z logických ukazatelů SUM(Vynos) - SUM(Naklad).


Výsledkem je Prezentační vrstva doplněna o nové ukazatele


Příští díl bude opět věnován Business modelu - přesněji nastavení hierarchií pro dimenze a tvorbě level-based a poměrových ukazatelů.


Erik Eckhardt (eec).

Žádné komentáře: