pondělí 28. dubna 2008

Jak na Oracle BI Metadata repository – začínáme

K tomu, aby uživatelé takto mohli využívat Analytický systém, musí pro něj existovat obsah – tj. reporty a analýzy. K tomu, aby bylo možné takto jednoduše vytvářet reporty a analyzovat data, musí vzniknout mezivrstva tzv. metadata, která odstiňují koncové uživatele od složitosti integrace, datových modelů, kalkulací, znalosti jazyka SQL, atd.

Veškerá metadata v rámci Oracle Business Intelligence (EE / SE-One) jsou uložena v BI Metadata repository – vrstvě, která umožňuje vytvořit jednotný Metadata Model (tzv. Common Enterprise Information Model) přes veškeré datové zdroje v organizaci. Výsledný Metadata model je standardně zpřístupněn celé Oracle BI Platformě, a nebo může být zpřístupněn nástrojům třetích stran – pak se chová jako standardní databáze integrující heterogenní zdroje dat.

Oracle BI Metadata repository v Oracle BI Administration Tool


Oracle BI Metadata repository se vytváří v Oracle BI Administration Toolu a vnitřně je rozděleno do tří oddělených vrstev:
  • Fyzická vrstva (Physical Layer)
  • Business model (Business Model and Mapping Layer)
  • Prezentační vrstva (Presentation Layer)

Fyzická vrstva (Physical Layer)
Vrstva, která obsahuje fyzické datové zdroje oproti kterým jsou spouštěny výsledné dotazy. Datovým zdrojem může být libovolná relační databáze (MS SQL, IBM DB2, Informix, Oracle, Teradata, Netezza, Sybase ASE, Sybase IQ, Sybase SQL Anywhere, Retek RPAS, TimesTen, MySQL, RedBrick, ...), multidimenzionální databáze (MS Analysis Services, SAP BW, Oracle OLAP Option, Hyperion Essbase, ...), případně jiné zdroje jako jsou XML, MS Access, MS Excel atd.

V rámci Fyzické vrstvy se definuje:


  • Datové zdroje (typ databáze, její verze a vlastnosti)

  • Connection Pool obsahující Call interface neboli driver přes který se komunikuje s datovým zdrojem (nativně / ODBC / ...), počet připojení, jméno/heslo pro sdílený logon, connection pooling, isolation levels, ...

  • Datový model (tabulky, pohledy, synonyma, ...) zdrojové databáze spolu s datovými typy, primární / cizí klíče (vazby), strategie cachování (model a vazby lze importovat automaticky)


Business model (Business Model and Mapping Layer)
Business vrstva obsahuje business logiku, tzn. zdroje ve Fyzické vrstvě jsou mapovány a transformovány do podoby vhodné pro analytiku tj. podoba hvězdy (Star schéma).

V rámci Business Modelu se definuje mapování fyzických zdrojů dat na dimenze, hierarchie, ukazatele, definují se vlastní kalkulace, agregace atd.



Prezentační vrstva (Presentation Layer)
Zobrazuje Business model z pohledu koncových uživatelů - tzn. logické názvy jsou přejmenovány na pojmy, kterým rozumí ne-IT uživatelé, pomocné sloupce jsou odstraněny a jsou zde nastavena oprávnění pro uživatele / skupiny na jednotlivé složky, dimenze, jejich úrovně a ukazatele.



Výše byl popsán "high-level" pohled na Oracle BI Metadata repository. V příštích několika článcích si step-by-step ukážeme:
  1. Jak se vytváří Fyzická vrstva (Physical layer)
  2. Jak se vytváří Business model (Business Model and Mapping layer)
  3. Jak se vytváří Prezentační vrstva (Presentation layer)
  4. Jak se do Business modelu přidávají vlastní ukazatele
  5. Jak se vytvářejí hierarchie pro dimenze a jak se definují level-based a poměrové ukazatele
  6. Jak se nastavuje časová dimenze a jak se vytvářejí ukazatele pro časové porovnávání („období“Ago a „období“ToDate)
  7. A nakonec jak se to vše dá do provozu


Erik Eckhardt (eec).

Žádné komentáře: